Takaisin ylös ↑ Feedcowboy.com

Niskakyttyrä


Niskakyttyrä

Niskakyttyrällä on monta nimeä, kuten emännän kyttyrä, buffaloniska, niskapahkura, kampaajan kyhmy ja lesken kyttyrä. Jos et itse kärsi niskapahkurasta, niin tunnet varmaan jonkun jolla kyseinen vaiva on. Kyseessä ei ole lainkaan kosmeettinen haitta, vaan usein niskakyttyrään liittyy myös niskan jäykkyyttä ja arkuutta. Niskakyttyrä on yleistä ja kiropraktiikot törmäävät siihen melkein päivittäin työssään. Niskakyttyrä on yläselässä tai yläselän ja niskan liitoskohdassa oleva ulospäin pullistuma. Usein samaan liittyy vielä se, että niska ja pää ovat etukenossa. Tällainen asento saa kyttyrän näyttämään vieläkin hurjemmalta ja isommalta.

 

Kyttyröitä on kolme eri tyyppiä. Osassa on rasvaa, osassa nestettä ja osa johtuu vain puhtaasta selkärangan väärästä asennosta. Joskus kohouman muodostuminen saattaa olla hyvinkin nopeaa ja seurausta jostain epätavallisesta nostosta ja siitä seuranneesta venähdyksestä. Kohouma saattaa nousta päivän sisällä ja kyseessä on paljon kudosvaurion aiheuttamaa nestettä alueella.

 

Myös jotkut lääkkeet voivat edesauttaa pahkuran kehittymistä. Esimerkiksi kortisolia sisältävät lääkkeet voivat aiheuttaa pahkuran kehittymisen. Näissä tapauksissa pahkura on suurimmaksi osaksi nestettä tai rasvakudosta. Kaikista tyypillisin niskakyttyrän kehitys on nikamien virheasennosta johtuva huono liikkuvuus, joka heikentää aineenvaihduntaa ja kerää nestettä alueelle. Pitkään jatkunut nestekertymä edesauttaa rasva- ja sidekudoksen muodostumista ja johtaa kyttyrän kasvamiseen entisestään. Näin ollen puhumme prosessista, jonka kehittymisessä yleensä kestää.

 

Ryhtimuutokset saattavat olla seurausta esimerkiksi päätetyöstä tai työstä, jossa hartiaseudun asennot ovat sulkeutuneita. Esimerkiksi ompelija, hammashoitaja, päätetyöskentelijä tai kokki ovat ammatteja, joissa työskentelyasennot voivat olla ergonomisesti huonot. Hartioiden kääntyessä eteen ja pään työntyessä eteenpäin aiheutuu ylimääräistä rasitusta kaularangan ja rintarangan liitekohtaan. Ylärintarangan kyhmy lisää usein päänetukantoa, mikä entisestään lisää rasitetta alaniskaan. 

 

Kiropraktiikan avulla niskakyhmyä voidaan pienentää tai se voidaan saada jopa katoamaan tehokkaasti. Tulosten ylläpitämiseen auttaa monesti työasentojen muuttaminen ja lihaskunnon parantaminen. Kiropraktiikka on kuitenkin paras tapa aloittaa asioiden korjaaminen ja muutoksen aikaansaaminen. Monissa tapauksissa rangan jäykkyys on edennyt jo sille tasolle, että venyttelystä ei ole juurikaan havaittavaa hyötyä. Kiropraktikko voi käyttää arthrostimulaattoria parantamaan alueen liikkuvuutta ja aineenvaihduntaa.

 

Kun nikamien liikeradat on saatu kiropraktikon vastaanotolla parannettua, on venyttelyn aloittaminen mahdollista ja saavutetaan vielä parempia tuloksia. Tällöin kotona esimerkiksi putkirullalla tehdyt mobiiliharjoitukset tuovat hyvän lisäavun.

 

Kolmas vaihe pysyvien hoitotulosten saavuttamiseksi on yläselän lihasten vahvistaminen. Tarjontaa löytyy, joten jokaiselle löytyy varmasti se oma harjoittelun muoto. Joku toinen harjoittaa mielellään pilatesta tai joogaa ja joku toinen tykkää enemmän käydä kuntosalilla. Muista kuitenkin, että et voi vahvistaa lihaksia, jotka kulkevat huonosti toimivien nivelien yli. On tärkeää tehdä asiat oikeassa järjestyksessä ja kärsivällisesti ajan kanssa.

 

Katso lisää aiheesta kiropraktiikka ja niskakyttyrä.

Jaa:

Viimeisimmät julkaisut