Takaisin ylös ↑ Feedcowboy.com

Kiinalainen lääketiede

Jaa:

KIINALAINEN LÄÄKETIEDE

Kiinalainen lääketiede on oppi terveyden ylläpitämisestä, tasapainoisesta elämäntyylistä, sairauksien syistä, niiden ennaltaehkäisemisestä ja hoidosta.
Kiinalainen lääketiede on kehittynyt tuhansien vuosien aikana Kiinassa. Siellä sitä käytetään joko ainoana hoitomuotona tai länsimaisen lääketieteen kanssa yhdessä. Sen käyttö on levinnyt laajasti myös länsimaihin. Kiinalaisen lääketieteen harjoittajat ovat kouluttautuneet monta vuotta, sillä pelkästään jo perusteiden oppiminen vaatii noin kolmen vuoden koulutuksen. Useimmat kiinalaisen lääketieteen harjoittajat ovat opiskelleet useita vuosia syventääkseen erityisosaamistaan.
Kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoja käytetään melkein kaikkiin sairauksiin, jotka lääketiede tuntee. Lisäksi hoitoja voidaan käyttää erilaisiin elimistön oireisiin sekä tunteiden ja mielen tasapainon stabilointiin.
Kiinalaisen lääkinnän teoria ja käytäntö pohjautuvat kirjaan nimeltä Huangdi neijing, joka on perusteos kiinalaisen lääkinnän opista sekä ihmiskehon toiminnasta.
Kun länsimaisessa lääketieteessä keskitytään hoitamaan sairautta, kiinalaisessa lääketieteessä pyritään näkemään ihminen kokonaisuutena, jotta sairauksien ilmaantumista pystyttäisiin ennaltaehkäisemään.

HIEMAN TARKEMMIN KIINALAISESTA LÄÄKETIETEESTÄ


Kiinalainen lääketiede tarkastelee ihmistä energeettisenä kokonaisuutena, eli että ihminen nähdään olentona, joka koostuu eriasteisesti tihentyneestä energiasta eli Qi:stä. Kaikki tämän Qi-kentän osat ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa. Samalla olento on jatkuvasti yhteydessä ympäristön Qi:hin; sääoloihin, vuorokauden vaihteluihin, vuodenaikoihin ja muihin ihmisiin.
Kiinalainen lääketiede katsoo, että hallitsemattomat ja voimakkaat, pitkäänjatkuneet ja tuhkahdetut tunteet häiritsevät suuria sisäelimiä. Täten tunteen aiheuttama energiahäiriö ilmenee osana suuren sisäelimen oireistoa.
Esim. pitkään jatkunut kauna, katkeruus ja viha kohdistuvat maksaan häiriten sen funktioita ja aiheuttaen tyypillisiä maksan oireita, kuten päänsärkyä, silmien sairauksia tai kohonnutta verenpainetta.
Kiinalaisella lääketieteellä haetaan ratkaisua tunnekuohuihin. Kun tunteet ovat tasapainossa, sairaudet vähenevät. Selvittämällä, mitä ihminen tuntee ja milläkin tavalla, löydetään ratkaisu, jota lähdetään hoitamaan erilaisilla menetelmillä.


HOITOMUOTOJA


Alla on lueteltu erilaisia kiinalaisen lääketietee hoitomuotoja.


Qi gong: Qi gong on kiinalainen menetelmä, jossa erilaisten liikkeiden, hengityksen ja mielen avulla ohjataan Qitä eli energiaa kehossa saavuttaen näin haluttu vaikutus. Usein qi gongilla pyritään ylläpitämään terveyttä tai parantamaan sairaudet pois.


Akupunktio: Hoito tapahtuu pistämällä pieniä neuloja potilaan kehoon tarkasti valittuihin akupistekohtiin. Akupunktiota käyttävien kokemusten perusteella sen vaikutukset ovat moninaiset: mm. vähentää kehon kipuja, estää tauteja, rauhoittaa, parantaa hedelmällisyyttä ja edistää terveyttä yleisesti.


Akupainanta: Akupainannassa käytetään samaa teoriaa ja samoja pisteitä kuin akupunktiossa, mutta pisteiden stimuloiminen tapahtuu ilman neuloja, yleensä painaen esim. peukalolla akupisteitä.


Gua Sha: Gua Sha on yleensä kivestä tehty pieni lasta, jolla sivellään tai painellaan ihon pintaa. Käsittely elvyttää pintaverenkiertoa. Gua Shaa käytetään mm. rentouttamaan lihaksia ja elvyttämään aineenvaihduntaa.


Moksibustio: Moksibustiolla tarkoitetaan akupisteiden lämmittämistä kuivatusta pujosta valmistetulla moksalla. Sillä voidaan poistaa mm. kylmää kehosta. Moksatekniikoita on useita.


Aromaterapia: Eteeristen kasviöljyjen ja -uutteiden käyttöä sairauksien hoitoon sekä terveyden tukemiseen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.


Kuppausterapia: Veri, lima, musta ja keltainen sappi, nämä nesteet saattavat joutua epätasapainoon, jolloin kehossa näkyy sairauksia ja vaivoja. Kuppauksessa hoidettavasta poistetaan laskimoverta käyttämällä kuppaussarvia tai imukuppeja.

← Takaisin etusivulle

Jaa: