JOOGA
Mitä jooga on?
Jooga on kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä, jossa keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Joogaharjoitus koostuu fyysisistä harjoituksista, tietoisen hengityksen harjoituksista sekä ohjatusta rentoutumisesta. Oman kehon kuuntelu on joogassa kaikkein tärkeintä. Joogassa ei edetä vaikeustason mukaan, vaan kuunnellaan oman kehon muodostamia viestejä.
Kuka voi joogata?
Joogaa voi harrastaa aivan jokainen ikään tai sukupuoleen katsomatta. Joogaa harrastava eli joogi haluaa parantaa henkistä hyvinvointiaan ja noudattaa yleensä joogan periaatteita elämässään.
Mihin jooga vaikuttaa?
Joogalla on lukematon määrä positiivisia vaikutuksia ihmiskehoomme. Se tukee mielen ja kehon tasapainoa, opettaa hyväksymään omat rajamme ja olemaan tyytyväisiä itseemme. Jooga lisää myös kehomme liikkuvuutta, parantaa keskittymiskykyä ja lievittää stressiä. Yleisesti henkinen hyvinvointimme paranee.
Onko joogassa vaaroja?
Jooga on hyvin hellä harrastus, joten fyysisesti siinä ei ole vaaroja. Osa liikkeistä on kuitenkin haastavampia, mutta omaa kehoa kuunnellen vaaratilanteita ei yleensä synny. Henkisesti joogasta voi jäädä riippuvaiseksi ja se voi joissakin tapauksissa nostaa todella voimakkaastikin esiin harrastajansa heikkoja puolia, kuten itsekeskeisyyttä.
Monia joogatyylejä ja joogan alalajeja
Mikä sitten on juuri minulle sopiva?
Perinteisesti joogan opetukset ovat siirtyneet suoraan opettajalta oppilaalle, mutta ajan kuluessa joogatyylejä ja -suuntauksia on syntynyt uusia melkein samassa suhteessa kuin joogaa harrastaviakin. Jooga voidaan jaotella monella tavalla, mutta yleisin jaottelu suomessa on kuuteen päätyyliin sekä lukuisiin alalajeihin. Oman mieluisan tyylin löytäminen tapahtuu yleensä vain kokeilemalla – toisille henkiset ulottuvuudet ovat mielekkäämpiä, kun taas toisille fyysiset harjoitukset. Liikkeelle kannattaa lähteä yleisimmistä tyyleistä.
Joogan päätyylejä Suomessa:
Astangajooga – liikunnallinen jooga, jossa yhdistyy hengitys, mieli ja katse.
Bhaktijooga – joogan lajeista tärkein ja menetelmistä helpoin, ei harjoitella fyysisiä jooga-asentoja, vaan mielen avaamista esimerkiksi meditoimalla ja laulamalla henkisiä lauluja.
Hathajooga – kehon ja mielen vuorovaikutus, esimerkiksi iloisuus näkyy hymyilynä.
Iyengarjooga – neljän piirteen jooga: jooga-asentoiden ja liikkeiden turvallisuus, tarkkuus, liikkeissä pysyminen sekä mahdollisten apuvälineiden, kuten seinän käyttö.
Kundaliinijooga – tietoisuuden jooga, vahvistaa mielenhallintaa, terveyttä.
Yin jooga – staattinen jooga, jossa isojen lihasten sijaan venytetään sidekudoksia ja ligamentteja pitkäkestoisilla venytyksillä.
Alalajeja on useita, kuten Aromajooga, Hot jooga. Lisää joogasta ja sen alalajeista löydät kaikkijoogasta.fi